Content

Přednáška: "Světová architektura s českými kořeny"

© Open House

DAAD IP Praha vás v rámci festivalu Open House 2024 srdečně zve na přednášku profesora Vladimíra Šlapety s názvem “Světová architektura s českými kořeny”.  Přijďte za námi v sobotu 18. května 2024 v 15 hodin do Goethe-Institutu, rádi vás uvidíme! Vstup na přednášku i na celý víkendový program je ZDARMA.

Je nám velkou ctí, že můžeme v rámci desátého ročníku festivalu Open House všechny milovníky architektury pozvat na přednášku profesora Vladimíra Šlapety, bývalého stipendisty DAAD.

Níže najdte malou ochutnávku toho, na co se v rámci přednášky můžete těšit:

Světová architektura s českými kořeny

Jen 35 km od české hranice stojí na okraji města Löbau vila Charlotte a Fritze Schminkeových, která patří k ikonám tzv. aerodynamického funkcionalismu počátku třicátých let minulého století. Jejím autorem byl architekt s českými kořeny z východočeské Solnice – Hans Scharoun, který byl svou volnou, k souznění s přírodním prostředím orientovanou koncepcí, protipólem Ludwiga Mies van der Roha v okruhu berlínské avantgardní skupiny Der Ring. Vedle Le Corbusierovy vily Savoye v Poissy u Paříže a vily Tugendhat v Brně patří k nejvýznamnějším příkladům meziválečné evropské bytové kultury.

Přednášející: Prof. Vladimír Šlapeta, DAAD Alumnus

Prof. Ing. arch. Vladimír ŠLAPETA, DrSc., HonFAIA, HonFRIBA, BDA E.h.

(*1947)
narodil se a vyrostl v Olomouci

promoval a doktorát získal na ČVUT v Praze, 1972-73 působil jako architekt v Ostravě, 1973-1991 byl vedoucím oddělení architektury Národního technického muzea v Praze, od roku 1991 profesorem na ČVUT (děkanem Fakulty architektury v letech 1991-97 a 2003-06) a VUT v Brně (děkanem 2006-10), 1987-91 členem výkonného výboru ICAM (Int. Confederation of Architect. Museums), 1988 zakládající předseda DOCOMOMO Československo, 1994 člen Akademie umění v Berlíně, od roku 2000 člen hodnotící komise UIA/UNESCO, výzkumné pobyty v zahraničí: Berlin, Montreal, Delft, New York, Vratislav, hostující profesor na univerzitě v Lublani, Münsteru a Krakově. Je autorem řady publikací a výstav o architektuře 20. století ve střední Evropě.

Ocenění:
 Kunstpreis Berlin 1992, Cena města Brna 2008, Stříbrná medaile Senátu ČR 2018, Medaile Bene Merentibus Asociace polských architektů SARP 2022, Jean Tschumi award Mezinárodního svazu architektů UIA 2023.

Kromě naší přednášky vás v Goethe-Institutu čeká řada aktivit, které jsme pro vás připravili jednak my v naší konzultační místnosti v prvním patře, ale pestrý program pro vás chystají i kolegové z Goethe-Institutu. ZDE najdete jeho přehled.

I web festivalu Open House zveřejnil krátkou upoutávku k budově Goethe-Institutu. Najdete ji ZDE.

Těšíme se na vaši návštěvu!

Inzeráty německých vysokých škol

RheinMain University of Applied Sciences-From Here to Career

Explore practice-oriented programs at Hochschule RheinMain. Shape your future and launch your career in Germany’s economic hub.

Více

Elevate your career with us!

Let your career take off! Be part of an emerging university with a cutting-edge Master’s degree in Artificial Intelligence and Robotics (M.Sc.)!

Více

Find Your Bachelor’s Program at TUM Campus Heilbronn

Students at TUM Campus Heilbronn receive a high-quality education at the renowned TUM University of Excellence and extensive support services for their studies.

Více

Elite Master’s Program ASC

Elite M.Sc. ‘Advanced Signal Processing and Communications Engineering (ASC)’: In this research-oriented program, the focus is on individualized student support.

Více

Be part of the transition to the future shape of energy

Join our English-taught Bachelor of Science in Energy Systems Engineering and Management!

Více

International Master program “Biofabrication” (M.Sc.)

Want to be a game changer in biomedical engineering? The study program Biofabrication is your master plan for a demanding interdisciplinary engineering career.

Více

Battery Materials and Technology (M.Sc.)

Access to sustainable and renewable energy is one of the great challenges of the 21st century. That’s why electrochemical energy storage, esp. batteries are an essential tool for the future.

Více
1/7

Kontakt

Screenshot mapy s označením sídla DAAD